HOARY BAT
Lasiurus cinereus
- Range: Canada-wide
- Status: AB - Secure | BC - Yellow
About this species
Few bats are as colourful as the Hoary Bat. Hoary bats have a distinctive yellow mane and their grey or cinnamon-coloured coat is frosted with white tips like “hoar-frost”, which is why they were given the name Hoary Bat. Weighing about 35 grams, they are the largest bat in Canada. They are fast, long-distance foragers that typically forage in the open, often along the edges of forests and above the forest canopy. They have a fondness for large moths. Other insects are also eaten depending on what’s available—including beetles and dragonflies. Foraging flights of up to 20 kilometres (plus return) are not uncommon.
The species roosts among the foliage of deciduous or coniferous trees, typically selecting trees that are taller than the surrounding canopy. Their colouration makes them very difficult to see among the foliage of trees. They roost alone, except for mothers roosting with their twin pups. Hoary Bats are long-distance migrants leaving Canada’s winter behind with flights that may be well over a thousand kilometres. Their migratory behaviour is poorly understood, but they likely overwinter in the southern United States or Mexico, and may undergo periods of hibernation when they reach these locations.
Eastern Red Bat
Lasiurus borealis
- Range: Canada-wide
- Status: AB - Sensitive
About this species
Eastern Red Bats are medium-sized bats with long, narrow wings for high, fast flights. Like many bats in Canada, moths are the main component of their diet, but they will eat lots of other insects as well. They are solitary foliage-roosting bats, typically roosting out on the limbs of branches where they are well concealed among clumps of leaves. Mothers roost in the tree canopy with their pups, which may number up to four in the eastern parts of their range (which is an exceptionally large litter size for bats). Almost nothing is known about reproduction by Eastern Red Bats in western Canada, and most observations are of males and non-reproductive females, making it uncertain whether they actually breed in the province.
The species is named for the colour of its fur: males are bright red, females are more of a grey-red. Their fur colour makes them almost invisible among the leaves of deciduous trees. This species migrates to warmer climates during the winter, likely in the southeastern United States. During cold winter weather, they may crawl into leaf litter and undergo short periods of hibernation.
This species has become more common in Alberta and BC over the past 20 years as it seemingly has expanded its range. Once believed to be rare vagrants in Alberta, recent studies, particularly as part of oil sands and wind energy projects, have revealed that the species is a common visitor of Alberta’s deciduous forests.
